/ Бит издаваштво

ВОЛЕТИ ЈЕ РАДЊА, А НЕ СТАЊЕ

Идеја број 23
(ЉУБАВ)

Разочарани мушкарац у својим раним четрдесетим дошао је код доктора психотерапеута који се специјализовао за брачне и љубавне проблеме. Мушкарац је био поражен, обесхрабрен и снужден „Докторе, имам велики проблем“, рекао је после пар тренутака у којима је сакупљао унутрашњу снагу да се обрати лекару. „Имам троје деце“, наставио је, „и породицу која вероватно многима изгледа срећно и дивно, али... ја.. ја не волим своју жену. Желим да се разведем. Шта да радим, у великој сам дилеми?“ Доктор је мирно и са полуосмехом на лицу слушао мушкараца који као да је на плећима носио тежину целога света. Затим је смиреним и сигурним гласом јасно одговорио „Волите своју жену!“.
„Нисте ме разумели“, рекао је мушкарац, нестрпљиво одмахујући главом и тешко уздахнувши. Покушао је поново да објасни свој проблем. „Ја не волим своју жену. Није у реду да будем у браку са неким кога не волим. То није поштено ни према мени ни према њој. Зато Вас и питам шта да радим. У огромном сам проблему“. Доктор је лагано десном руком скинуо наочари, погледао несрећног мушкарац право у очи и самоуверено му поновио „Немате Ви никакав проблем. Волите своју жену“. Мушкарчево лице је у том тренутку променило боју, а у очима и покретима могла се видети нервоза „Па, како да волим некога кога не волим!“ праснуо је нервозно показујући бес и нестрпљење. Лекар је смирено вратио своје наочари на лице, лагано се наслонио у фотељу и рекао му „Видите, волети је глагол. То је радња, а не стање. Волети значи доследно трпети. Волети значи имати хтење да разумеш другога, значи још и давати подршку, утешити, охрабрити. Волети значи уложити свестан напор и жељу и радозналост да откријеш каква је заиста особа коју волиш, да уђеш у њену унутрашњост и да откријеш оно што ни она не зна да има у себи, а онда да је доведеш до тога у њој самој. Волети значи пружити руку иако је онај коме пружате руку, можда не заслужује у том тренутку. Волети значи бринути и пазити, и бити поносан на успехе и радости оног другог; и бити обазрив, пажљив и нежан у неуспесима и падовима. Да ли Ви све то радите?“ Мушкарац је забезекнуто полуотворених уста гледао у доктора „Не, не радите. Ви не волите. Не зато што не можете да волите, него зато што нећете, јер је лакше не волети него волети. Запамтите, љубав није стање које не зависи од нас. Само се наивни људи заљубљују на први поглед и одљубљују лако, уништавајући своје везе и бракове, и занемарујући невиђени потенцијал који могу да изграде. Само се слабићи и кукавице не усуђују да воле, него мисле да је љубав оно што их погоди или не погоди. Прави човек уме да воли, зна да воли, труди се да воли. Улаже своју снагу у вољење, јер за љубав је потребна велика снага. Онда сигурно и неизоставно долази до остварења љубави и највеће лепоте коју човек може да окуси и искуси са другим бићем. Ствари нису толико компликоване, више су захтевне. Зато Вам кажем, волите своју жену и не брините се. Доживећете и лепоту и узбуђење и поново ћете се заљубити као када сте имали двадесет година.“
Мушкарац је изашао из орданиције као да му је неко укључио светло у глави. Никада није размишљао на такав начин, и тек у том тренутку, постао је спреман да се искрено и снажно бори за своју породицу, за своју жену коју је желео да воли, и за љубав, за коју је мислио да је изгубљена.