/ Бит издаваштво

Vojnik

U mozgu ima više neurona nego zvezda u našoj galaksiji. Broj mogućih nervnih kola u mozgu je deset sa milion nula.

U velikom ratu, jedan je vojnik sve vreme ležao u rovu. U početku, u rov je ušao iz straha, ali kasnije, bukvalno ga je mrzelo da izlazi na liniju fronta i da se bori sa neprijateljem. Oko ušiju mu zvižde metkovi, a eksplozije cepaju nebo iznad njegove glave, ali vojnik je potpuno paralisan i dosledno čeka da neko drugi porazi neprijatelja umesto njega. Ovaj vojnik, još dok je bio dete, naučen je da drugi ljudi rade stvari umesto njega. Nesvesno je usvojio ideju da on nije odgovoran za sopstveni život, naročito kada je rat, naročito kada nije sam u ratu, naročito kada oko njega ima još vojnika.
"Vojniče, zašto nešto ne preduzmeš?", crvenog lica vikao je na njega general.
"Šta ja sam mogu da promenim?", pomirljivo je odgovorio.
"Kako šta možeš?"zabezeknuto se prodrao general, "Ti si najbolje naoružani vojnik u ratu. Ti kao da ne znaš da te je vojska ovlastila da možeš da aktiviraš atomsku bombu. Ako se samo odlučiš da je upotrebiš, rat prestaje i iz njega izlaziš kao pobednik"
Vojnik je samo blago slegnuo ramenima, kao da je general pričao o nekom drugom, a ne o njemu, tupo se nasmešio i još se udobnije uvalio u rov.
Da li ste ikada pomislili da ličite na vojnika iz ove priče? Spoljašnje okolnosti, izazovi, problemi, iskušenja-sve su to metkovi koji zuje oko naših ušiju. Životne krize, lična neostvarenost i porazi, eksplozije su koje paraju nebo iznad naših glava. Veoma često biramo da se pred svim tim neprijateljima povučemo u sebe, da legnemo u rov. Zaboravljamo da je naš mozak atomska bomba. U mozgu ima više neurona nego zvezda u našoj galaksiji. Naš mozak je u stanju da napravi milion milijardi sinapsi. Broj mogućih nervnih kola u mozgu je deset sa milion nula. Ne postoji vojnik koji je bolje naoružan od vas. Ali čak i okolnosti koje nemaju veću snagu od običnog metka uspeće da vas pobede, ako ne promenite odluku da udobno ležite u rovu i ne aktivirate atomsku bombu koju imate.