/ Бит издаваштво

Црвени дијамант, Велелепота секунде-одломак

За човека који има потенцијал и спремност да тај потенцијал оствари криза није проблем, него привилегија. О томе ти је говорио Умберто. Таквим људима помоћ ће увек стићи од оних који су себе већ остварили. Такви људи знају и препознају, за разлику од осталих, да су велики проблеми у ствари привилегије. Наравно, човек који има привилегију мора и да тражи и да пита оне који су неку своју привилегију из прошлости искористили и остварили се. Без тог питања нема повезивања. Ти си мене питао, и ја сам ти радо дао одговор који сам ти дао. Питање је варница која пали ватру између оствареног човека и онога који мисли да је на путу пропасти, а који ће се тек остварити.
Аврам се наслонио леђима на наслон столице и као да је премеравао да ли разумем оно што ми говори. После мале паузе у којој сам га гледао упаљеним погледом, наставио је:
‒ Можда ти није јасно како сам ја у теби препознао човека који ће се остварити и дати неки допринос. Морам ти искрено рећи да нисам. Видео сам како сумњаш, како се парализујеш пред проблемом, и како си спреман да положиш оружје, да се не бориш, и да одустанеш од себе. Нисам уверен да си ти човек који има капацитет о коме причам. Ипак, Умберто ми је дуго причао о теби. Он је човек који је остварен на прави начин. Ја њему верујем, а он верује теби. Умберто тврди да, иако си у проблему, иако још увек не видиш најбоље како треба живети, да ћеш једног дана бити управо остварени човек. Само због њега сам ти одговорио потврдно на твоје питање.
Био сам запрепашћен. Гледао сам га без трептаја. Он се само благо насмејао.
‒ Помажући теби, ја помажем Умберту – затим се насмејао широко и у његовом осмеху препознао сам Умбертов осмех.
‒ Дијамант ће ти стићи у јувелирницу за седам дана.
Потапшао ме је пријатељски по рамену и оставио ме самог за столом, превише замишљеног да будем срећан, и превише озареног да се и даље плашим свог пораза. После седам дана, у моју јувелирницу у Ђенови ушао је Аврамов сарадник који ми је донео Плаво сунце (Blue sun). Дијамант је имао 12,47 карата и висок квалитет боје и чистоће. Био је обрађен на мајсторски начин у облику срца и имао је отвореноплаву боју. Чим сам га угледао, срце ми је заиграло. Када сам дијамант положио на свој длан, дуго нисам могао да одвојим поглед од њега. Светлост се преламала на чудесан начин. Поред овог, у кутији је био још један прелепи дијамант троугластог реза дубокоцрвене боје, од око 3 карата. Иако је био ситан, знао сам да је због своје реткости веома вредан. Испод њега стајала је Аврамова порука: „Дуго сам размишљао о нашем сусрету. Надам се да ти овим не одмажем. Некада
се у животу разлог за највећу пропаст чини као разлог за највећу срећу. Желим да ти кажем да Христа на иконама увек представљају обученог у две боје, црвену и плаву. У том сликарском маниру црвена је божанска боја, а плава људска. Послао сам ти два дијаманта: плави и црвени. Овај црвени је мој лични поклон теби, који нема везе са послом. Желим да ти нешто остане од мене као залог нашег будућег пријатељства и подсећање на оно што треба освојити у будућности.“