/ Бит издаваштво

Trčati svoju trku

Čak i kada je protivnik višestruko jači i spremniji od vas, uvek trčite svoju trku, ne obazirući se na suparnika. Izvan sebe protivnici zapravo i ne postoje.

Kornjača i zec su se dogovorili da se trkaju. Usaglasili su dan i vreme trke, i svako je otišao na svoju stranu. Kada se kornjača srela sa pužem, on je bio oduševljen. Podržavao je svoju prijateljicu "Zec jeste brz, ali ako razviješ taktiku koja otkriva njegove slabosti, uz malo truda, možeš da ga pobediš". Kornjača je odmahnula glavom "U toj trci se ne radi uopšte o njemu, nego o meni". Kasnije toga dana kornjača je srela lisicu:"Čula sam za tvoju trku", sa blagim podsmehom je rekla, "Šta će ti to?"dodala je tobože zabrinuto, "Sa zecom u trci nemaš nikakve šanse. Osramotićeš se toliko da nećeš smeti da izađeš u šumu. Zec je najbrži u celoj šumi."
Kao i prethodni put, kornjača je samo odmahnula glavom "U toj trci se uopšte ne radi o njemu, nego o meni"
Kada je došao dan trke veliki broj životinja se okupio da gleda. Neki su došli iz radoznalosti, neki jer su očekivali da će se kornjača osramotiti, neki su došli iz dosade. U svakom slučaju, niko od onih koji su došli nisu u trci nalazili ništa izazovno. Niko osim kornjače. Zvuk je označio početak trke, i kornjača je polako krenula prema svom cilju. Zec, koji kao ni ostali posmatrači, nije video nikakvu pretnju svojoj pobedi, razmišljao je u sebi:"Kornjača je veoma spora. Ne postoji ni najmanja šansa da izgubim trku. Da bih ostalim životinjama pokazao koliko sam nadmoćan, pustiću kornjaču da napravi određenu prednost, a onda, u trenutku kada se bude malo ponadala, poraziću je i osramotiti za ceo život." Nasmejao se zadovoljno u sebi zbog donete odluke, i naočigled svih, opušteno je išetao sa svoje trkačke staze, i ležerno ćaskao sa ostalim životinjama. Kornjača ga nije ni pogledala. Ona je trčala svoju trku. Zapričavši se sa medvedom zec nije primetio da je kornjača skoro stigla pred sam cilj. Kada mu je lisica upozoravajući viknula "Pogledaj kornjaču!", već je bilo kasno. Zec je precenivši sebe, a potcenivši kornjaču kasno krenuo i izgubio trku. Ta vest je pukla kao bomba u celoj šumi. Svi su odjednom počeli da slave kornjaču i da je hvale. Divili su se njenoj pobedi nad najbržon životinjom u šumi. Kornjača se čak nije ni nasmejala. Nije ni učestvovala u pobedničkoj euforiji i slavlju. Podigla je sporo glavu i pogledala životinje oko sebe:"Ne radi se uopšte o tome da li sam pobedila zeca, radi se o tome da li sam pobedila sebe."
Čak i kada je protivnik višestruko jači i spremniji od vas, uvek trčite svoju trku, ne obazirući se na suparnika. Izvan sebe protivnici zapravo i ne postoje. Kada date sve od sebe čak i poraz se preobražava u pobedu. Kada date sve što možete, od vas niko ne možete očekivati više, pa ni vi sami. U takvoj situaciji nikada ne možete da izgubite, bez obzira kakav je rezultat na kraju.