/ Бит издаваштво

СВАКИ КОНФЛИКТ ЈЕ СУВИШАН И НЕПОТРЕБАН

Идеја број 37
(ЗАКОНИ ЖИВОТА)

Објашњење:

У делу Умеће ратовања старом преко две хиљаде година, Сун Цу каже: „Савладати непријатељску војску без борбе, највећа је вештина“. Непријатељска војска је све оно што жели да нас освоји и порази. То су проблеми, неповољне животне околности, ситуације које нас снажно опхрвавају и ограничавају. Када дође до великих и болних сукоба, огромна је вероватноћа да ћемо доживети пораз. Због тога сви велики људи односе победу много пре него што се борба догоди. Како је то могуће?
Заправо најбољи и најуспешнији људи раде све ствари много пре него што дође до конфликта или сукоба. Паметан човек планира тешко док је још лако, велико уради док је још мало, најтежим стварима се бави док су оне још лагане. Највеће ствари на свету се ураде док су још ситне. Оваква тактика заиста показује да непријатељску војску и све негативне околности и проблеме можете победити без борбе. За такву стратегију потребно је добро осматрање и реаговање на време. Помоћу исправног разумевања, сукоб, не само да се може решити, него се може и избећи.

Пример:

Према једној старој причи, властелин који је живео у древној Кини упитао је свог доктора „Ви сте највећи лекар у Кини, због чега сте одлучили да се бавите баш тим послом?“ Лекар му је одговорио: „Ја потичем из лекарске породице, моји родитељи су некад били лекари и моја два брата такође се баве лечењем. То нам је породично, и од малих ногу се бавим медицином.“ „Чудно“, одговорио је властелин, „никада нисам чуо за Вашу браћу, они су сигурно много неуспешнији у лечењу од Вас“, потапшао је лекара по рамену, а затим љубазно додао, „Ви сте синоним за медицину у целој Кини“. „Заправо, веома грешите када то кажете“, смирено је одговорио лекар, „Ја сам најмање успешан.“ „Како то?“, збуњено је упитао властелин. „Па, мој најстарији брат уочава духовну болест и уклања је пре него што она узме маха у телу. Он је убедљиво најбољи и најуспешнији лекар, не само у Кини, него вероватно и у целоме свету. Мој средњи брат је, такође, успешнији од мене, он лечи болест у самом зачетку, па му је име познато само у нашем суседству. Када би више било оваквих лекара, као што су моја два брата, Ви заправо не бисте ни знали њихова имена, јер тешке болести и борбе скоро да не би ни постојали. Међутим, од нас тројице ја сам најмање успешан, ја пуштам крв, издајем рецепте и обављам масажу, ја ратујем са болешћу која је већ узела маха у телу. Нажалост, бар половину својих пацијената не излечим. Када бих умео да лечим као мој најстарији брат, ниједан мој пацијент никада не би умро.“
Властелин је погледао доктора зачуђено и схватио да највећи мудраци заправо никада не предузимају велике ствари и управо зато их они увек и остварују.