/ Бит издаваштво

Biser

Želja je biser. Njom možeš platiti sreću i kupiti budućnost.

Tada je ispred mene iskrsao starac. Počeo je tiho da govori. U ruci je držao brojanicu i na svaku reč brzo bi okrenuo po jednu kuglicu. Govor mu je bivao sporiji, a brojanica u ruci brža. Tako je održavao ravnotežu dva suprotna ritma u čijoj magiji sam ostao trenutno zarobljen. Ono što je cedio iz svojih misli i dugog iskustva odzvanjalo mu je u glasu koji je bio mlad i u neravnoteži sa licem. Tada mi je rekao, gledajući me pravo u oči:
„Svačiji život ima moć neverovatne transformacije. Zato je pravo pitanje koje sebi treba da postaviš- Zašto živiš onako kako ne želiš? Još jednom- Zašto ne živiš onako kako želiš?
Kreni od svoje želje kao od bisera pohranjenog negde duboko u školjki svog bića. O biseru bi se svakako brinuo, čuvao bi ga kao dragocenost, a svoju želju ostavljaš nezaštićenu, ostavljaš je golu da je pokradu i odnesu crni dani koje još nisi proterao iz svog života. Želja je biser. Njom možeš platiti sreću i kupiti budućnost. U trenutnom odelu svakodnevice, koje te žulja, ne možeš da se pojaviš ni u kakvoj svečanoj prilici- a budućnost je svečanost na koju si pozvan. Kreni od svoje želje. Upoznaj je. Ispitaj je. Zapamti je. Ugradi želju u svako svoje delo. Kada u tebi procveta grana od bisera, sve oko tebe, i ljudi i ptice i nebo, pokloniće se pred tobom i daće ti razlog za osmeh koji će trajati do smrti. Takvim osmehom se razoružava sopstveni strah, i briga onih koji te vole, i mržnja i ludilo onih koji ne vole ni sebe.
Svačiji život ima neverovatnu moć transformacije, kao i voda koja može biti i bara, i reka, i jezero, i okean, i kiša i potok. Oblik sopstvenom životu dajemo mi utvrđujući, i u isto vreme, pobeđujući sopstvene gene i okolnosti koje ne biramo, oslanjajući se na karakter i budućnost koju gradimo.“
Ćutao sam i upornim pogledom pronicao u beskrajnu dubinu starčevih očiju. Tada mi se učini da mu je duša mlada, mlađa od moje. Smirena misao u kojoj je krio tajnu vladanja nad sobom davala mu je mladost koju je davno potrošio, a koja u njemu i dalje traje.