/ Бит издаваштво

РАДИ ПОСАО СА РАДОШЋУ И ЉУБАВЉУ, ИЛИ ГА НЕМОЈ РАДИТИ

Идеја број 13
(ПОСАО)

Објашњење и пример:

Да бисте радили било који посао морате да знате да га радите. Ипак, из знања нећете исцрпети све оно што бисте могли. Ако, са друге стране, посао радите са љубављу, урадићете и боље од онога што знате, јер љубав на чудесан начин преображава знање о послу у мудрост.
Када радите, замислите ваше најмилије и ваше најдраже. Замислите да је плод вашег рада за њих. Ако сејете, замислите да ће ваши најдражи јести плод са њиве; ако подучавате, замислите да вас ваши најдражи слушају; ако лечите замислите да су ваши пацијенти ваши најмилији; ако возите замислите да возите ваше најдраже. Свако рухо које својим радом везете, извезите од оних нити које се налазе у вашем срцу; замислите да ће се тим рухом, вама најмилији огрнути.
Осим што док радите увек пред собом треба да имате слику најдражих, увек се сетите и оних упокојених које сте волели. Замислите да вас они, док ви радите, посматрају и стоје поред вас. Замислите како вас они непрестано мотре, јер пред њима не бисте смели да се осрамотите.
Радите са радошћу или немојте радити. Оно што радите преко воље и испуњени нервозом постаће горак залогај у устима оних који користе плодове вашег рада. Још горе, плод таквог безвољног и јадног рада постаће горко стабло у вама, и ако годинама радите на такав начин у вама ће израсти горка и отровна шума која ће вас уништити и разорити вам емоције, дух и здравље.
Зато сви ви који посао не радите са љубављу и радошћу, без свести о вашим најмилијима и о упокојенима, брзо се опомените и промените се, да оно што радите не постане отровна пилула у вашој свакодневици. Или постоји још једна могућност коју предлаже песник Халил Џубран: „Ако пак не можете да радите са љубављу, већ једино са нетрпељивошћу, боље је да рад свој прекинете, да седнете пред врата храма и просите милостињу од оних који са љубављу и радошћу раде“.