/ Бит издаваштво

ОТЕЖАЈ СЕБИ

Идеја број 4
(ОДНОС ПРЕМА СЕБИ)

Објашњење:

Савремени човек воли да живи у зони извесности, сигурности и комфора. Једини проблем са овом жељом савременог човека јесте у томе да нас комфор ставља на страну губитника. Када год желимо да угодимо себи, ми у неком смислу слабимо. Важи и обрнуто, када отежамо себи, принуђени смо да црпимо своје потенцијале и да захватамо оно најјаче и најбоље из нас самих. А то нас доводи до победе и до смисла.

Пример:

Цезар је једном одлучио да освоји неку прекоморску земљу. Стао је испред својих официра као главнокомандујући и уздигнутог чела, оштрим гласом, упознао их са својим циљем. Официри су се погледали бојажљиво испод ока. Цезару то није могло да промакне: "У чему је проблем?", упитао је.
"Велики Цезаре... Морал војске је слаб. Војници су већ данима опуштени, мењају жене, опијају се и све су више непослушни. Са оваквим стањем у војсци, сигурно нећемо моћи да победимо."
"Такве слабости не признајем", процедио је кроз зубе Цезар и издао наредбу да се бродови спреме и да за се за два дана креће у поход.
Када су бродови стигли на обалу земље коју је Цезар хтео да покори, официри и војници су изашли из њих и постројили се пред својим командантом. Цезар је тада уздигнуте главе, сигуран у поход у који је кренуо и у своју победу, заповеднички рекао, обраћајући се капетанима бродова: "Запалите све бродове". Тада су га војници и официри погледали у неверици, а Цезар је још одлучније поновио наредбу, а затим додао: "Чуо сам да имате проблем са борбеним моралом. Окрените се око себе, погледајте, сви бродови горе. Не постоји могућност да се живи вратимо у Рим, осим да победимо."
У тој борби Цезар и његова војска однели су убедљиву победу. У Рим су се вратили као освајачи, бродовима непријатеља кога су покорили.
Да ли сте некада размишљали да додатно себи отежате живот, како би исход борбе коју водите био сигуран у вашу корист? Да ли сте некада размишљали да запалите своје бродове? Ако нисте, размислите. Отежајте себи да би вам било лакше. Када одлучни тренутак наступи, слаб борбени морал није никакво оправдање.