/ Blog

Otežajte sebi

Da li ste nekada razmišljali da dodatno sebi otežate život, kako bi ishod borbe koju vodite bio siguran u vašu korist?

Cezar je jednom odlučio da osvoji neku prekomorsku zemlju. Stao je ispred svojih oficira kao glavnokomandujući i uzdignutog čela, oštrim glasom, upoznao ih sa svojim ciljem. Oficiri su se pogledali bojažljivo ispod oka. Cezaru to nije moglo da promakne: "U čemu je problem?", upitao je.
"Veliki Cezare... Moral vojske je slab. Vojnici su već danima opušteni, menjaju žene, opijaju se i sve su više neposlušni. Sa ovakvim stanjem u vojsci, sigurno nećemo moći da pobedimo."
"Takve slabosti ne priznajem", procedio je kroz zube Cezar i izdao naredbu da se brodovi spreme i da za se za dva dana kreće u pohod.
Kada su brodovi stigli na obalu zemlje koju je Cezar hteo da pokori, oficiri i vojnici su izašli iz njih i postrojili se pred svojim komandantom. Cezar je tada uzdignute glave, siguran u pohod u koji je krenuo i u svoju pobedu, zapovednički rekao, obraćajući se kapetanima brodova: "Zapalite sve brodove". Tada su ga vojnici i oficiri pogledali u neverici, a Cezar je još odlučnije ponovio naredbu, a zatim dodao: "Čuo sam da imate problem sa borbenim moralom. Okrenite se oko sebe, pogledajte, svi brodovi gore. Ne postoji mogućnost da se živi vratimo u Rim, osim da pobedimo."
U toj borbi Cezar i njegova vojska odneli su ubedljivu pobedu. U Rim su se vratili kao osvajači, brodovima neprijatelja koga su pokorili.
Da li ste nekada razmišljali da dodatno sebi otežate život, kako bi ishod borbe koju vodite bio siguran u vašu korist? Da li ste nekada razmišljali da zapalite svoje brodove? Ako niste, razmislite. Otežajte sebi da bi vam bilo lakše. Kada odlučni trenutak nastupi, slab borbeni moral nije nikakvo opravdanje.