/ Бит издаваштво

ОСТВАРИ СВОЈ САН

Идеја број 42
(ОДНОС ПРЕМА СЕБИ)

Објашњење:

Свако од нас има свој сан, ако га из страха није закопао и сахранио. Сваки тај сан је попут једне високе, наизглед неосвојиве, планине. Снови су снови зато што нам се чини да се потпуно разликују од стварности: уписати Харвард, бити најбољи лекар на свету, бити музичар ког слушају милиони људи, добити нобелову награду, играти у најбољем европском фудбалском клубу, постати најбољи научник или менаџер. Да бисте испунили сан морате се попети на врх планине. Други људи ће вам сигурно рећи да је испуњење вашег сна нереално, да је то лудост, да сте занесењаци. Рећи ће вам да одете на гробље и да добро погледате око себе јер већина која ту лежи није успела да оствари своје снове. А вас ће бити стид пред њима чак и да признате да имате сан, јер ћете пред озбиљним људима изгледати као наивно дете.
Ипак, не заборавите, Христос је рекао: „Пустите децу нека приђу мени јер је таквих Царство небеско“. По речима Господа, највећи сан и највећу планину у Универзуму, а то је Царство небеско, освојиће деца. Због тога не смете да се стидите својих снова. Стид од сопствених снова осећају одрасли, али не и деца. Правите планове за остварење својих снова као одрасли људи, али постављајте циљеве и верујте у њих као деца. Када вас други пут буду убеђивали да је немогуће попети се на планину ваших снова, прво чврсто одлучите у себи, а онда им реците своју непоколебљиву одлуку у лице:
„Ја ћу се попети на врх те планине, и видећеш ме како ти машем са тог врха. Ако ме не видиш на врху, видећеш ме мртвог на путу до врха. Ја крећем на ту планину и више се не враћам“.

Живот је заправо много више необичан него обичан, много више немогућ него могућ. Сва она људска достигнућа која данас видимо око себе, запараво су прво били немогући и нереални снови у главама неких људи. Летети небом, пливати по дну океана, прелазити хиљаде километара за неколико сати, разговарати са неким у реалном времену ко је на другом континенту- све је то онима који не разумеју да се сваки лични сан може остварити, деловало као нереално, немогуће и као фантазија. Ипак, људи који су о томе сањали, остварили су своје снове. Уколико будете имали веру да се не враћате са планине док је не освојите, сигурно ћете је освојити. Јер, као што је рекаo Александар Македонски: „не постоје неосвојиви врхови, постоје само лоши освајачи“.