/ .

Doboš, Umro sam u petak (odlomak)

Moje ime je Doboš Jozef. Torta koju jedeš je torta koju sam ja prvi napravio 1885. godine. Nosi naziv po mom prezimenu. Napravio sam je za jednu mađarsku državnu izložbu. Od tada je to jedna od najpopularnijih poslastica u Mađarskoj, a i šire.
Pravljenje doboš torte za mene nije bio običan posao. Ništa, zapravo, nije običan posao. Svemu treba pristupiti sa najvećom dozom ozbiljnosti, jer sve je u potencijalu više od onoga što jeste. Dakle, pravljenje torte je za mene bilo ispunjenje životne misije. Moj zadatak je bio da od raznih sastojaka sklopim savršenu celinu koja ima svoj ritam, estetsku vrednost i poruku koja se prenosi kroz ukus. Kada sam 1904. vodio razgovor sa jednim talentovanim umetnikom u Barseloni, rekao mi je da je poetika stvaralaštva u slikarstvu ista kao i u stvaranju moje torte. Te 1904. Evropom je kružilo skoro 120 kopija recepata doboš-torte. Naravno, nijedan nije bio ni blizu originalu.
...
Ispod pravog recepta koji čuvam evo već pune četrdeset i četiri godine pre nekoliko dana dopisao sam sledeći tekst, koji je na neki način odgovor na pismo koje sam dobio od slikara Pabla Ruiza. Poslušajte: „Smatram da je svaka vrsta stvaralaštva umetnost, pa je tako i moja torta umetničko delo. Međutim, postoji istinska i lažna umetnost u zavisnosti da li delo služi istini ili laži.
Savršena kompozicija parčeta doboš-torte iskazana ravnotežom svetlih i tamnih korica pokazuje savršenstvo sveta. To parče simbolizuje život i, kao i to parče, život je jasno oivičen pravilima, harmonijom i ravnotežom. U torti ima devet korica, a poslednja se razlikuje po tome što se osim jaja, šećera i brašna u nju stavlja određena količina vode, određeni broj kapljica limuna, limete i jedno zrno oraščića. Važno je da poslednja korica na vrhu po kom se kasnije razliva šećer bude perfektna. To znači ni prepečena ni nepečena. S obzirom da korice predstavljaju život, poslednja kora je ona pred sam kraj života. U poslednjim trenucima života čovek može spasti dušu ukoliko se pokaje. Tako je i poslednja korica i najvažnija. Šećerna glazura na vrhu torte simbolizuje savršenstvo, glatkoću i beskonačnost koja nas čeka. Ako se torta ispeče po originalnom receptu, glazura se ponaša kao ogledalo pa se u njoj svako može ogledati i tražiti. Tako torta postaje kompas na putu do sebe. Poruka koja se šalje kroz ukus jeste sjedinjeno gorko i slatko, i sjedinjenje svetlog i tamnog, i samo kada se iskusi i jedno i drugo shvata se smisao i savršenstvo života koji je zapravo dar, povlastica i poslastica.“