/ Бит издаваштво

ИСКОРИСТИ ВРЕМЕ У КОМЕ ЖИВИШ; ПРАТИ СВОЈ УНУТРАШЊИ ГЛАС

Идеја број 56
(ОДНОС ПРЕМА СЕБИ)

Објашњење:

У прошлости су само елите и људи са натпросечном енергијом и поривом могли да бирају чиме ће се бавити у животу. Некада, уколико бисте били рођени у породици пољопривредника и ви бисте били осуђени да будете пољопривредник; ако вам је отац био свештеник и ви сте постајали свештеник; ако сте рођени у војничкој породици, били сте предодређени да постанете војник.
У прошлости, људи су били бирани за неки животни позив без обзира на своје склоности и таленте, без обзира на свој унутрашњи глас.
Међутим, научна је чињеница да је свако од нас генетски особен. Наш лични генетски склоп никада се раније није десио и никада се више неће поновити. То значи да свако од нас има своја посебна интересовања, склоности и способности. Када би неки човек у прошлости открио те сопствене унутрашње склоности и када би се одважио да их прати и да се супротстави унапред одређеној каријери, долазио би на скоро непремостиве препреке, јер је приступ знањима и информацијама био веома отежан.

Пример:

Када је имао 17 година, Никола Тесла се разболео од колере. Болест је узела толико маха да су његови родитељи већ били наручили мртвачки сандук. Отац Николе Тесле звао се Милутин и био је свештеник. Његов план за сина је био да и он постане свештеник, међутим, дошли су тренуци у којима је болест претила да одведе Николу у смрт. Једнога дана, беспомоћан и сломљен, Милутин је сео на болесничку постељу свога сина. Са очима пуним суза погледао је у Николу и уместо јаука из дна душе су му изрониле речи: „Сине, молим те, реци ми, шта бих могао да учиним да ти оздравиш. Реци ми било шта на свету што би ти помогло, и ја ћу то урадити...“ На те речи Никола се скоро неприметно тргнуо. Очи су му у једном трену благо засијале. Његово болесничко лице није успело у потпуности да промени израз, али је било јасно да је младића нешто у том тренутку разбудило. „Оче“, одговорио му је слабашним гласом „допусти ми да студирам технику“. Милутин је погледао сина очима пуним љубави и самоуверено рекао: „Ако оздравиш, не само да ћеш студирати технику, него ћеш је студирати на најбољем европском факултету“. Никола Тесла је неколико месеци после овог разговора чудесно оздравио. Отац га је задржао још једну годину код куће како би му се син у потпуности опоравио кроз дуге шетње и одмор, а онда је свештеник Милутин Тесла испунио своје обећање. Послао је Николу на студије у Грац у Аустрију. Никола Тесла је био један од најбољих судената у историји тог факултета, а касније је постао један од највећих научника и иноватора у историји човечанства.

Никада у целокупној историји, нисмо могли као данас да се бавимо оним што желимо, оним што препознајемо као свој унутрашњи глас и животни позив. Осим олакшаних могућности за школовање, на дохвату руке нам се налазе скоро сва могућа знања. У књижарама су књиге преведене са свих светских језика. Интернет коме можемо приступити у сваком тренутку и са скоро било које тачке, нуди нам такође обиље знања и информација. Највећа трагедија је што данас велики број људи, заправо, не зна чиме би се бавила. Њихов одговор на питање о њиховом унутрашњем гласу најчешће гласи: ја немам тај унутрашњи глас... мене ништа не занима... не знам у чему бих могао да будем добар...
Свако ко се налази у таквој ситуацији требало би што пре да се освести, и да се сети да оно што је нама данас уобичајено, за већи део човечанства била је недостижна привилегија. Многи наши преци преврћу се у својим гробовима када виде какве шансе данас имамо, које не умемо да искористимо. Неки од њих су буквално целог живота патили што нису могли да постану оно што желе, а њихови потомци данас, размажено и несвесно, одбацују шансе које никако не смеју да се пропусте.
Да би се бавио оним за шта је рођен, Тесла је морао да дође до границе живота и смрти; да би се данас било ко од нас бавио оним за шта је рођен, потребно је само да дођемо до границе наше воље и одлуке и да преломимо на праву страну.