/ Бит издаваштво

ДА БИ ЗАДАО УДАРАЦ, НЕКАДА МОРАШ ДА НАПРАВИШ КОРАК УНАЗАД

Идеја број 5
(ОДНОС ПРЕМА СЕБИ)

Објашњење:

Ово правило знају сви боксерски тренери. У животу, као и у боксу, најважније је кретање. Уколико вам је кретање лоше противник ће вас нокаутирати. Свакодневица нам стално задаје ударце. Проблеми, нелагодности, неизвесност- задају нам ударац по ударац и избацују нас из равнотеже. У тој борби са свакодневним искушењима човек може да се креће на три различита и погрешна начина.

Примери лошег кретања:

Погрешно кретање 1: Стално кретање унапред.

На пример: Човек има финансијиски, емотивни или здравствени проблем- Кретање унапред је кретање у будућност. Човек машта о својој будућности. Сањари како има милионе, како ће добити на лотоу, како живи у изобиљу, вози одличан ауто, како проводи време са девојком која га је у стварности одбила, како је здрав.
Епилог: неминовно је да ће овакво кретање унапред човека довести на ударац противника који ће га нокаутирати. Резултати- празна нада, сањарење, неспособност да се схвати слика стварности, опасна безбрижност; у крајњем исходу бол, омаловажавање од других, дубоко разочарање собом, депресија и очај.

Погрешно кретање 2: Стално кретање уназад.

На пример, човек има финансијски, емотивни или здравствени проблем.- Кретање уназад је кретање у прошлост. Човек се сећа своје прошлости у којој је био срећан. Сећа се дана када је имао новца, када је волео и био вољен и када је био признат у друштву. Иако му је садашњост потпуно супротна од тога, он јој се не супротставља, већ се повлачи и живи у прошлости од успомена.

Епилог: Противник је увек упорнији. Стално повлачење довешће човека у ситуацију да меч изгуби на поене. Иако ће можда избећи нокаут, човек ће засигурно изгубити меч. Резултат- разрушене емотивне везе, свест о томе да је некада био неко и нешто, гордост због тога, пребацивање кривице на друге људе, државу, систем; сиромаштво, дубока несрећа, нервоза, стрес, болест, немоћ.

Погрешно кретање 3: Стајање у месту.

На пример, човек има финансијски, емотивни или здравствени проблем. На сваки примљени ударац од свакодневице, човек је све обесхрабренији. У почетку постоји жеља за кретањем, поскакује са ноге на ногу у нади да ће избећи ударце. Не размишља о томе да и сам зада ударац. Када схвати да ударце не може да избегне, спушта гард, престаје да се креће. Себе убеди да је губитник и да нема наде у борби која му се чини неравноправном. Мири се са ситуацијом и чека нокаут као спас, како не би имао оправдања да поново устане и да се бори.

Епилог: неискоришћени потенцијали, сиромаштво, емотивна неиспуњеност, свест о сопственој безначајности и сувишности.

Пример исправног кретања:

Исправно кретање: Један корак уназад, а затим задавање ударца.

Јасно је да је за победу неопходно задати ударац. То значи адекватно одговорити околностима које нас свакодневно ударају, ући у проблем, решити га. За ударац за који и те како имамо снаге, некада је потребно направити само један корак уназад. То значи фокусирано и дисциплиновано се окренути у своју прошлост, анализирати себе и све разлоге због којих смо постали боксерска врећа за свакодневицу. Идеја је да у личној прошлости потражимо узрок за позицију у којој се тренутно налазимо. Тај корак не сме да буде повлачење. Он не сме да буде изазван страхом од противника. Тај корак је, шире гледано, корак привидног кретања уназад, како би човек кренуо нападачки унапред.

Примери за корак уназад:

Финансијски проблем- погледај који се јединствени дарови налазе у теби. Откриј за шта си рођен (корак уназад) и направи посао од тога (ударац). Када јединствене дарове који су у теби изнесеш у свет, људи ће увек бити спремни да ти плате за то.

Емотивни проблем- Осврни се иза и запитај се да ли особу, са којом си у некој врсти емотивне везе, видиш на прави начин. Постави себи питање да ли цениш оно што она ради за тебе, или можда идеализујеш и прецењујеш њене особине (корак уназад). Промени своје сагледавање и понашај се на другачији начин (ударац).

Здравствени проблем- преиспитај свој претходни стил жевљења, али не само на телесном нивоу (корак уназад). Промени тај стил живљења (ударац). Ако је болестан неко ко је везан за тебе и твој живот, да би му помогао, уради то исто.