/ Бит издаваштво

БИТИ СПРЕМАН, ТО ЈЕ СВЕ.

Идеја број 30
(ЗАКОНИ ЖИВОТА)

Објашњење:

Када би било потребно да се из Шекспирове драме "Хамлет" издвоји само једна једина порука због које је вредело прочитати ову трагедију, њу бисмо лако могли издвојити. Та порука је дата кроз саме Хамлетове речи на крају дела. Хамлет, неодлучни принц, после неколико смрти људи око себе схвата ту поруку, ту животну истину и изговара је као тешко стечену мудрост - Бити спреман то је све-.
Ништа у овом свету не чека. Проблеми који су пред нама не чекају да нас нападну у тренутку у коме ћемо бити спремни да им се супротставимо. Животни изазови су ту, кидају нас и изазивају, а ми објективно спремни или не, морамо, без обзира на све, бити спремни. Спремност је полуга којом се отвара поклопац којим су закључане наше врлине. Без спремности да се ухватимо у коштац са животом и изазовима, нећемо моћи да покажемо ни најмањи део квалитета који кријемо у себи.

Пример:

Када се двадесетогодишњи Михаило Пупин 1874. године искрцао у Касл Гардену у Америци као досељеник из Европе, у џепу је имао само 5 центи. Од образовања имао је само завршену средњу школу. Није имао посао. Није никога познавао. Од тих пет центи Пупин је порастао до милионера. Од непознатог мигранта стигао је до личног пријатељства са председником Сједињених Америчких Држава. Од средњошколске дипломе доспео је до доктората на Колумбија универзитету и још 18 почасних доктората на универзитетима широм света. У Америци и данас постоји медаља са именом Михајла Пупина, један кратер на месецу носи његово име, неколико научних института, такође, као и физичке лабораторије на Колумбија универзитету и дан данас.
Све оно што је Пупин постигао у животу резултат је више његових карактерних и личних особина. Ипак постоји једна његова особина која је била предуслов да се све остале ослободе и остваре. Без ње Пупин не би успео ништа од онога што је касније остварио. Та особина је спремност. Та особина је улажење у борбу без обзира на све. Пупин је чим је стигао у Америку одмах потрошио својих пет центи. Када се после више од четрдесет година присећао тог тренутка Пупин је рекао: „И да сам уместо пет центи донео пет стотина долара, моја судбина у новој, мени потпуно непознатој земљи, не би била ништа друкчија. Млади досељеник, као што сам тада био ја и не почиње ништа док не потроши сав новац који је понео собом. Ја сам донео пет центи и одмах сам их потрошио на један комад пите од шљива, а да сам донео и пет стотина долара, требало би ми само мало више времена да их утрошим, вероватно на сличне ствари, а борба за опстанак која ме је очекивала остала би иста.“
Борба за опстанак о којој говори Пупин није само борба за пуко преживљавање, јер да је то тако, он никада не би постао доктор, научник и академик, он је могао да преживи бавећи се простим физичким пословима од којих је и преживљавао првих пет година боравка у Америци. Борба за опстанак је борба да остваримо себе на максималан начин. Таква борба за опстанак је стално пред нама и стално нас очекује. Док имамо новац, посао, познанства ми не почињемо ту борбу, јер смо углавном неспремни. Међутим, само човек који је спреман да се упусти у борбу моћи ће да покаже и срчаност и храброст и интелигенцију. Без спремности за борбу, ниједна врлина неће изаћи напоље, а борба, без обзира на нашу спремност или не, меље нас и изазива свакодневно.
Ако пратимо судбине и примере људи, учимо од најбољих. Михаило Пупин није успео зато што је имао луду срећу, нити зато што је имао новца, нити зато што је имао везе и познанства. Он чак није успео ни зато што је био натпросечно интелигентан. Пресудна особина која га је издвојила и која му је омогућила да употреби све што има у себи јесте његова спремност да се бори за опстанак, упркос томе што није имао ништа; упркос томе што би свако да га је погледао у том тренутку са пет центи у џепу, без икога и ичега, самоуверено рекао да не постоје никакви услови и да он нема ниједан једини разлог да се осећа спремним за изазове који га чекају. Михаило Пупин је успео зато што је био спреман да се бори без страха и оклевања. Пред сам крај свог живота Хамлет нам износи ову истину као животно стечену мудрост, а Пупин је потврђује својим трагом који је оставио у историји: Бити спреман, то је све.